کمک فنر دوچرخه
کمک فنر دوچرخه
امروزه دوچرخه سواری یکی از ورزش های محبوب در سطح جهانی محسوب می شود.
این ورزش به دلایل محتلفی جزو پر طرفدار ترین ورزش های هوازی قرار گرفته است.
به این ترتیب دوچرخه نیز جزو یکی از پرطرفدار ترین وسایل ورزشی قرار می گیرد.
ابتدا کمی از دوچرخه بدانیم…
بطور کلی دوچرخه ها از دو مدل کلی دوچرخه ثابت و دوچرخه متحرک تشکیل می شوند. دوچرخه های محترک که آن ها را در خیابان، پارک و… می بینیم پرطرفدارتر از دوچرخه های ثابت هستند.
دوچرخه از قطعات مختلفی تشکیل شده است که هر یک، یک وظیفه مهم را بر عهده دارند. حرکت و کارکرد درست یک دوچرخه وابسته به انجام صحیح وظیفه هر یک از این قطعات دوچرخه است.
بدیهی است که اگر حتی یک قطعه ساده و کوچک به درستی کار نکند، حرکت یا کارکرد کلی دوچرخه دچار اختلال خواهد شد.
یکی از قطعات مهم دوچرخه، کمک فنر دوچرخه است. کمک فنر دوچرخه است.
در این مقاله قصد داریم به بررسی کمک فنر دوچرخه بپردازیم.
کمک فنر دوچرخه چیست؟
یکی از قطعات دوچرخه که وظابف مهمی بر عهده دارد، کمک فنر دوچرخه است که در دسته انواع سیستم تعلیق دوچرخه جای می گیرد.
کمک فنر دوچرخه یک قطعه معمولا از جنس آلومینیوم یا آهن (و در برخی موارد متعدد از جنس کربن) است که طوقه جلو دوچرخه را به بدنه دوچرخه متصل می کند.
البته وظیفه کمک فنر به عنوان یک واسطه محدود نمی شود بلکه وظایف مهم تری نیز دارد که در ادامه به آن می رسیم…
کمک فنر دوچرخه بر اساس نوع استفاده، جنس و… انواع مختلفی دارند که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.
وظیفه کمک فنر دوچرخه چیست؟
هنگام دوچرخه سواری، ضربات ریز و درشت زیادی از طرف زمین به دوچرخه و در نهایت بدن ما وارد می شود.
حتی اگر در مسیر های شهری و کاملا هموار دوچرخه سواری کنیم، برخی از ناهمواری ها به خصوص ناهمواری های ایمنی (سرعت گیر ها) می توانند باعث وارد شدن ضربه به دوچرخه شوند.
در مسیر های خاکی و در نهایت مسیر های کوهستانی این فشار ها و ضربات به حداکثر میزان خود خواهند رسید.
وارد شدن این ضربات حتی به مقدار کم در یک دوچرخه سواری نسبتا طولانی مدت می تواند باعث خستگی و در دراز مدت آسیب به قسمت های مختلف بدن ما شود.
البته داستان تنها به خود ما ختم نمی شود. در رشته های کوهستانی نظیر رشته کراس کانتری، نبود کمک فنر دوچرخه قابل تصور نیست چرا که در این رشته ها، نبود کمک فنر دوچرخه باعث اشکال اخلال جدی در کارکرد دوچرخه می شود.
بطور مثال هنگام عبور از برخی سکو های کوهستانی، اگر کمک فنر دوچرخه به درستی عمل نکند می تواند باعث زمین خوردن ورزشکار و شکسته شدن تنه دوچرخه شود.
توجه: در پاراگراف بالا ما درمورد ورزش حرفه ای کراس کانتری صحبت کردیم. باید توجه داشته باشید که در ورزش های حرفه ای کوهستان، استفاده از عبارت دوشاخ دوچرخه یا کمک بادی دوچرخه، صحیح تر از کمک فنر دوچرخه است. چرا که در دوچرخه های حرفه ای کوهستان سیستم تعلیق معمولا از نوع بادی است و استفاده از عبارت فنری برای آن صحیح نمی باشد.
اما در این مقاله برای درک بهتر، با همان عبارت کمک فنر دوچرخه ادامه می دهیم.
کمک فنر دوچرخه به چند دسته تقسیم می شود؟
دوشاخ دوچرخه یا همان کمک فنر دوچرخه انواع مختلفی دارد. آن ها از نظر جنس، سیستم کلی و… به دسته های مختلفی تقسیم می شوند.
اما عموم مردم و دوچرخه سواران، کمک فنر دوچرخه را به دو دسته فنری و بادی تقسیم می کنند.
برای کمک های بادی، استفاده از عبارت کمک بادی دوچرخه صحیح تر است.
معمولا کمک بادی دوچرخه در جایگاه حرفه ای تری نسبت به کمک فنری دوچرخه قرار می گیرد.
یکی از موارد بسیار مهم در خرید دوشاخ دوچرخه (بادی یا فنری) توجه به رده و برند آن است.
برای مثال یک کمک فنر دوچرخه از برند راک شاکس در جایگاه بالاتری نسبت به کمک بادی برند متفرقه قرار دارد.
کمک فنر دوچرخه چه برند هایی بخریم؟
برند های مختلفی در دنیا در زمینه تولید کمک فنر دوچرخه فعالیت می کنند.
برخی از برند های برتر تولید کننده کمک فنر دوچرخه عبارتند از : FOX , ROCKSHOX , MANITOU , RST , SR SUNTOUR و… هستند.
اگر شما به دنبال خرید کمک فنر دوچرخه در رده های بالا و کیفیت های کم نظیر هستید، می توانید از برند هایی که در بالا گفته شد دوشاخ یا همان کمک فنر دوچرخه خریداری کنید.
یک نکته مهم توجه به رده بندی کمک فنر دوچرخه یا کمک بادی این شرکت ها است. همه شرکت های تولید کننده کمک فنر دوچرخه برای استفاده های مختلف، کمک فنر های مختلفی در رده های مختلف و همچنین با کاربرد های مختلف تولید می کنند که توجه به رده و نوع کاربرد کمک فنر دوچرخه هنگام خرید محصول از اهمیت بالایی برخوردار است.
تروال یا بازی کمک فنر دوچرخه چیست؟
به میزان توانایی کمک فنر یا کمک بادی دوچرخه در بالا و پایین شدن، تروال می گوییم. معمولا تراول کمک فنر دوچرخه را با واحد سانتی متر بیان میکنیم.
تروال کمک های دوچرخه های شهری معمولا 5 تا 10 سانتی متر
تروال کمک دوچرخه های کوهستانی کراس کانتری 10 تا 13 سانتی متر
تراول دوچرخه های دو کمک (اندرو، فری راید و دانهیل) 13 تا 20 سانتی متر
در نظر گرفته می شود.
متاسفانه برخی از دوچرخه سواران اقدام به تعویض کمک فنر دوچرخه خود با نمونه هایی با تراول بیشتر می کنند. باید در نظر داشته باشیم کمک فنر در نظر گرفته شده برای دوچرخه شما بر اساس نوع استفاده و طراحی دوچرخه می باشد و هرگونه تغییر در سایز کمک فنر می تواند باعث آسیب به دوچرخه و ورزشکار شود مگر اینکه در دستور العمل شرکتی دوچرخه استفاده های از مدل های خاصی بدون مشکل در نظر گرفته شده باشد.
واضح است که هرچه میزان فشار وارده در استفاده های مختلف از کمک فنر یا کمک بادی دوچرخه بیشتر باشد، میزان بازی یا همان تراول در نظر گرفته شده برای آن بیشتر خواهد بود.
جالب است بدانید برخی از کمک های بادی دوچرخه در رده های بالا قابلیت تنظیم تراول دارند! به این صورت که به کمک قطعه پیچ مانند در نظر گرفته شده برای آن ها، می توانید کمک بادی دوچرخه خود را بر اساس نوع استفاده و نیاز بالا و پایین کنید!
قفل کننده کمک فنر دوچرخه چیست؟
اکثر مدل های دوشاخ های متحرک دوچرخه یعنی کمک فنر دوچرخه و کمک بادی دوچرخه مجهز به قفل کن هستند. معمولا برخی کمک فنر های اقتصادی و ارزان قیمت به قفل کننده مجهز نشده اند اما سایر مدل ها قفل کننده دوشاخ را دارا هستند.
هنگامی که شما در مسیر های هموار و بدون و پستی و بلندی رکاب میزنید و مواقعی که نیاز به استفاده از حداکثر بازدهی دوچرخه خود دارید (مثلا در سربالایی ها) قفل کننده کمک فنر دوچرخه می تواند کمک بزرگی به شما بکند. چرا؟
هنگام رکاب زدن، با بالا و پایین شدن کمک فنر دوچرخه، بخشی از انرژی ما اتلاف می شود. هرچه کمک فنر بیشتر بالا و پایین شود، انرژی بیشتری مصرف شده و در نهایت بازدهی پایین می آید. در اکثر مواقع، نمی توان نقش کمک فنر را نادیده گرفت چرا که ضرورت عملکرد کمک فنر دوچرخه بیشتر از اتلاف انرژی آن است.
اما در برخی مسیر ها و شرایط خاص که کمک فنر دوچرخه نقش مهمی ایفا نمی کند، می توان در کارایی آن چشم پوشی کرده و با قفل کردن آن، اتلاف انرژی را به حداقل و بازدهی را به حداکثر رساند.
در مسیر هایی اعم از مسیر های بین شهری (که معمولا سایکل توریست ها از این مسیر ها تردد می کنند) ، مسیر های هموار شهری که سرعت گیر یا چاله و… در آن وجود ندارد و مهم تر از همه این موارد، برای پیمودن مسیر های سربالایی هموار و نیمه هموار می توان کمک فنر دوچرخه را قفل کرد.
قفل کمک فنر دوچرخه معمولا به دو صورت اهرمی و ریموتی صورت می گیرد.
در برخی از مدل های کمک فنر دوچرخه، قفل کننده بر روی خود کمک فنر قرار گرفته است.
همانطور که در تصویر مشخص است، با چرخش قفل کننده به یک سمت، کمک فنر دوچرخه قفل و با چرخش به سمت دیگر، باز می شود.
برخی دیگر از کمک فنر های دوچرخه به وسیله ریموت قفل می شوند. به این صورت که یک ریموت مخصوص بر روی فرمان دوچرخه نصب می شود. این ریموت معمولا به وسیله سیم و در برخی مدل های رده بالا به وسیله بولوتوث به کمک فنر متصل شده است که با فشردن کلید های ریموت، کمک فنر قفل یا باز خواهد شد.
معمولا قفل کننده ریموت دار برای دوچرخه های رده بالا در نظر گرفته می شود. از آن جایی که در مسابقات و در حین رکاب زدن امکان قفل کردن کمک فنر از روی خود آن وجود ندارد و خطر زمین خوردن و… تهدید کننده است، از قفل کننده ریموت دار که ریموت آن در کنار دست ورزشکار نصب می شود، استفاده می شود.
تشکر